Menu Close

Evo kako uživati u pivu, a da bude korisno za vaše zdravlje

Ako ga konzumirate odgovorno, dobro je znati da pivo sadrži bitne hranjive tvari poput vitamina, minerala i antioksidansa. Međutim, pretjerana konzumacija može dovesti do ozbiljnih problema s fizičkim i mentalnim zdravljem

Pivo je jedno od najstarijih i najčešće konzumiranih alkoholnih pića, a posebno je omiljeno u listopadu tijekom Oktoberfesta i njegovih inačica u svijetu. Kada se konzumira u umjerenim količinama, može biti korisno za zdravlje, međutim, pretjerana konzumacija piva može dovesti do niza negativnih posljedica.

Prednosti konzumacije piva

Društveni užitak: Jedna od prvih asocijacija na pivo je druženje i opuštanje. Ako se uživa u umjerenim količinama, može poboljšati društvena iskustva i olakšati stres.

Nutritivna vrijednost: Pivo sadrži bitne hranjive tvari poput vitamina, minerala i antioksidansa. Izvor je B-vitamina, dijetalnog silicija i nešto vlakana, što može pridonijeti cjelokupnom zdravlju.

Zdravlje srca: Neka istraživanja pokazuju da umjerena konzumacija piva može imati pozitivan učinak na zdravlje srca. Alkohol i antioksidansi u pivu mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti povećanjem razine dobrog kolesterola i smanjenjem rizika od krvnih ugrušaka.

Zdravlje kostiju: Silicij u pivu povezan je s poboljšanom gustoćom kostiju, potencijalno smanjujući rizik od osteoporoze.

Zdravlje probave: Pivo sadrži dijetalna vlakna koja mogu pomoći u probavi i poboljšati zdravlje crijeva.

Kognitivne dobrobiti: Neka istraživanja pokazuju da umjerena konzumacija piva može biti povezana s manjim rizikom od kognitivnog pada i demencije.

Loše strane konzumacije piva

Ovisnost o alkoholu: Pretjerana konzumacija piva može dovesti do ovisnosti o alkoholu, uzrokujući ozbiljne probleme s fizičkim i mentalnim zdravljem.

Oštećenje jetre: Obilna i dugotrajna konzumacija piva može dovesti do bolesti jetre kao što su ciroza, masna jetra i alkoholni hepatitis.

Debljanje: Pivo je kalorično, a prekomjerna konzumacija može pridonijeti debljanju i pretilosti. “Pivski trbuh” česta je nuspojava.

Problemi s mentalnim zdravljem: Alkohol, uključujući pivo, djeluje depresivno i može pogoršati ili dovesti do problema s mentalnim zdravljem poput depresije i tjeskobe.

Rizik od raka: Postoji povećan rizik od raznih vrsta raka, osobito kod onih koji tijekom vremena konzumiraju velike količine piva.

Kardiovaskularni rizici: Dok umjerena konzumacija piva može biti korisna za zdravlje srca, prekomjerna konzumacija povećava rizik od visokog krvnog tlaka i srčanih problema.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *