Menu Close

Eliksir zdravlja: Recept za fini i mirisni liker od aronije

Aronija je bobičasti plod od kojega možemo raditi mnoge fine stvari pa tako i ukusni liker

Ne tako davno sasvim nepoznata, a danas sveprisutna, aronija je ne samo izvor zdravlja već i vrlo ukusan bobičasti plod od kojega možemo raditi mnoge fine stvari, pa tako i ukusni liker.

Intenzivne ljubičaste boje i izgleda koji neodoljivo podsjeća na borovnice, bobice aronije stigle su nam sa sjevera Amerike i iz sibirskih zemalja. Obiluju tvarima koje pomažu u borbi protiv infekcija, sprječavaju starenje stanica, odličan su izvor vlakana i vitamina te su višestruko korisne za ljudski organizam.

Bobice aronije jedu se svježe, ali se i prerađuju i koriste u mnogim receptima, od sokova, pekmeza pa sve do raznih likera

Jeste li znali da je aronija i superbobica koja snižava visoki krvni tlak? Iako je pomalo gorkastog okusa, svakako bismo je trebali što češće uključivati u prehranu. Bobice aronije jedu se svježe, ali se i prerađuju i koriste u mnogim receptima, od sokova, pekmeza pa sve do raznih likera. Mi vam donosimo recept upravo za pravi domaći, mirisni liker od aronije.

Sastojci za liker od aronije:

  • 500 g bobica aronije
  • 350 g šećera
  • 1 l crnog vina (teran, merlot)
  • 150 ml ruma
  • 1 komad cimeta u kori
  • 2 klinčića
  • 1 mahuna vanilije

Liker od aronije – priprema:

1.U lonac stavite vino, šećer, aroniju i začine, mahunu vanilije prepolovite, nožem ostružite sjemenke, ubacite ih unutra, ubacite i mahunu pa zakuhajte. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta sve dok se šećer potpuno ne otopi.

2.Skinite s vatre i pustite da se tekućina malo ohladi, potom dodajte rum i sve izmiješajte.

3.Izlijte u pripremljene sterilizirane boce (zajedno s bobicama i začinima), zatvorite i pustite da odstoji najmanje četiri tjedna. S vremena na vrijeme malo promućkajte sadržaj u bocama.

4.Služite dobro ohlađeno.

(Zadovoljna.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *