Menu Close

DOĐE, TAKO, VRIJEME DA JE I PRSTOHVAT PREMALO: Evo kada bi soljenku trebali ostaviti po strani

Kada se govori o nezdravoj hrani, uglavnom se kao glavni krivac proziva šećer. Međutim, problem predstavlja i previše soli. I to se ne odnosi samo na povremenu vrećicu čipsa uz omiljeni film.

So nije nezdrava osim kada je jedete previše. Također, so i natrij nisu iste stvari. So se sastoji od dva minerala – oko 40% natrija i 60% klorida, a ono što može negativno utjecati na naše zdravlje je natrij u prevelikim količinama.

“Svako bi trebao biti svjestan koliko soli jede i kako to utječe na njega”, kaže registrirana dijetetičarka Julia Zumpano s klinike Cleveland, uz objašnjenje kako sol utječe na naše tijelo i savjete kako smanjiti unos bez žrtvovanja okusa.

Bitne su količine

S druge strane, da bi preživjelo naše tijelo treba natrij. U malim količinama on pomaže u pravilnom funkcioniranju živaca i mišića te uravnotežuje tekućinu u tijelu.

“Potrebno vam je najmanje 1500 miligrama natrija dnevno. Sve ispod toga dovodi do niskog krvnog tlaka i neravnoteže elektrolita u krvi”, kaže Zumpano.

Znakovi da uzimate premalo natrija:

Vrtoglavica

Glavobolja

Nedostatak energije

Umor mišića

Mučnina

Koliko je soli previše?

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) preporučuje odraslima da jedu manje od 2300 miligrama natrija dnevno. To je otprilike jedna čajna žličica kuhinjske soli. Ako pojedete više od toga u jednom danu, neće vam škoditi.

Ali ako stalno prekoračujete preporučenu količinu i jedete previše, to može utjecati na vaše zdravlje, upozorava Zumpano. Povećana količina natrija treba samo vrhunskim sportašima ili ljudima koji se obilno znoje.

Posljedice konzumiranja previše soli

Prehrana bogata natrijem uzrokuje zadržavanje tekućine, što kratkoročno dovodi do oticanja. No mnogo više zabrinjava dugoročni utjecaj natrija na naše tijelo. Naime, pretjerani unos natrija može negativno utjecati na rad bubrega. Također, dovodi do visokog krvnog tlaka, glavnog faktora rizika za moždani udar.

Znakovi da unosite previše natrija

Nadutost

Natrij privlači vodu. Ako jedete puno slane hrane, osjećat ćete se i izgledati natečeno, osobito oko trbuha i očiju. Također, možete primijetiti oticanje ruku i stopala.

Pojačana žeđ

Nedavna istraživanja pokazuju da više razine natrija ne uzrokuju veću žeđ kod ljudi. No unatoč tome, neki ljudi ne mogu a da ne piju više tekućine nakon što pojedu slanu hranu.

Porast krvnog tlaka

Natrij se primarno nalazi u našoj krvi i privlači vodu. Dakle, ako jedete previše natrija, više vode ulazi u vaš krvotok. Veći volumen krvi pritišće stijenke krvnih žila, uzrokujući visoki krvni tlak (hipertenziju).

Loša kvaliteta sna

Konzumiranje previše natrija može pokvariti vaš san, pogotovo ako ga jedete navečer. Skok krvnog tlaka, zajedno s nagonom za pićem i mokrenjem, otežava spavanje.

Kako izbaciti višak natrija iz organizma

“Tijelo prirodno uklanja natrij kroz znoj, suze i urin”, kaže Zumpano.

Da biste ujednačili razinu natrija, znojite se vježbanjem ili sjedenjem u sauni.

Pijte puno tekućine i sljedeći dan jedite obroke s niskim udjelom natrija.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *