Menu Close

Bolesti jetre mogu biti opasne po život, prepoznajte simptome i spriječite ozbiljne probleme

Jetra je iznimno važna za probavu hrane i čišćenje organizma od toksina. Bolesti jetre mogu biti nasljedne a isto tako mogu biti i uzrokovane raznim faktorima kao što su: pretjerana upotreba alkohola, pretilost, dijabetes, nezaštićen seks ili izloženost kemikalijama i toksinima.

Ako se problemi ne liječe, oni mogu voditi do ozbiljnih oštećenja jetre pa i prestanka rada, što je po život opasno stanje. Rana dijagnoza i rano liječenje mogu jetri pomoći da se oporavi i spriječiti ozbiljne probleme.

Simptomi bolesti jetre

Bolest jetre neće uvijek pokazati simptomi i znakove koji bi je otkrili, ali ako se jave, oni uključuju:

  • bol u trbuhu
  • oticanje nogu i gležnjeva
  • koža koja svrbi
  • tamna boja urina
  • svijetla stolica
  • kronični umor
  • mučnina i povraćanje
  • gubitak apetita
  • česta pojava ranica i modrica
  • žućkasta boja kože i bjeloočnice

Kada posjetiti liječnika?

Dogovorite pregled kod liječnika ako imate čestu pojavu simptoma i oni ne prolaze te vas zabrinjavaju. Ako je bol u trbuhu jaka i ne možete ju smiriti, odmah se javite liječniku.

Kako zaštiti zdravlje jetre?

Održavajte zdravu tjelesnu težinu:
Ako ste pretili ili imate viška kilograma, u opasnosti ste od nastanka masne jetre koja može voditi do nealkoholne bolesti jetre, koja je danas u velikom porastu. Gubitak kilograma može biti od velike pomoći kao oblik prevencije.

Jedite zdravo:
Glavne namirnice koje treba izbjegavati za zdravlje jetre su rafinirani šećeri, alkohol, prerađena hrana, namirnice bogate trans mastima i crveno meso zbog visokog udjela zasićenih masti kao i punomasne mliječne proizvode poput vrhnja, maslaca i tvrdih sireva. Šećeri mogu pridonijeti masnim naslagama i upali uzrokujući porast glukoze u krvi i nagli skok inzulina. Alkohol može oštetiti jetru povećavajući nakupljanje masnih kiselina i iscrpljujući jetru od vitamina i minerala.

Vježbajte:
Ako ste u tome redovni, lakše će biti održavati tjelesnu težinu, ali će se tako i brže sagorijevati trigliceridi kao gorivo što može utjecati na smanjenje masnoće u jetri. Jedna je studija pokazala da bi tjelovježba mogla spriječiti razvoj nealkoholne bolesti jetre. Što ste aktivniji to ćete biti zdraviji, pa tako i vaša jetra

Izbjegavajte toksine:
Oni mogu ozlijediti stanice jetre pa je važno ograničiti direktan doticaj s toksinima, na primjer prilikom čišćenja i korištenja kemikalija ili aditiva. Kada čistite kuću, uvijek otvorite prozore i vrata da uđe u prostoriju svježi zrak. Nemojte pušiti cigarete.

Alkohol u umjerenim količinama:
Alkoholni napici mogu uzrokovati brojne zdravstvene probleme ako se piju u velikim količinama. Mogu oštetiti ili uništiti stanice jetre. Razgovarajte s liječnikom o količini alkohola koju smijete piti, možda će savjetovati umjerenu konzumaciju ili poputni prestanak ispijanja takvih pića.

Ne dijelite osobne higijenske predmete:
Nikada nemojte s drugima dijeliti predmete kao što su britvica, četkica za zube ili škarice za nokte jer mogu na sebi imati mikroskopske količine krvi ili druge tekućine koje mogu biti zaražene.

Prakticirajte sigurne spolne odnose:
Hepatitis doslovno znači upala jetre. Prevencija je ključ, a osim zaštite cijepljenjem, mora se prakticirati dobra higijena.Prilikom seksualnih odnosa potrebno je koristiti zaštitu. Hepatitis B i C se mogu prenijeti seksualnim putem, dijeljenjem igala, četkicom za zube..

Perite ruke:
Koristite sapun i toplu vodi odmah nakon vršenja nužde, kada mijenjate pelene ili prije nego krenete pripremati ručak.

Cijepite se:
Testiranje na hepatitis B i C jedini je način pravovremenog otkrivanja bolesti. Glavni i najbolji način zaštite od infekcije hepatitisom B jest cijepljenje.

Lijekove koristite kako vam je savjetovao liječnik:
Kada se lijekovi uzimaju “na svoju ruku”, kada ih uzimate previše ili koristite uz neke druge lijekove ili ih ne uzimate na vrijeme, možete nanijeti štetu jetri. Liječniku otvoreno recite koje sve lijekove koristite bez recepta, a isto se odnosi i na suplemente ili prirodne preparate.

Bez pravilnog rada jetre, toksini će se nakupljati u tijelu i biti štetni za naše zdravlje. Izbjegnite bolesti jetre vodeći računa o kvalitetnoj prehrani, hidraciji i redovitoj tjelesnoj aktivnosti.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *