Menu Close

BITNO JE ZNATI KAKO SE RASHLADITI: Trik za rashlađivanje od jedne minute koji će vas spašavati cijelo ljeto

Toplinski udar nešto je što moramo ozbiljno shvatiti. Kad tijelo proizvede previše topline ili upije previše vrućine, može doći do ozbiljnih posljedica. Zato je, kako smo već spomenuli, bitno znati rashladiti se.

Juli je sa sobom, očekivano, donio visoke temperature, a ako je suditi prema onome što smo dosad vidjeli, ljeto će biti vruće, ali stvarno vruće.

Iako će mnogi, unatoč svim”poteškoćama” koje nosi plus 38 stepeni Cellzija, uvijek dati prednost suncu i visokim temperaturama, pred ugodnijim temperaturama u kombinaciji s kišom, bitno je ne zaboraviti rashladiti se – i znati kako se rashladiti, prenosi Zadovoljna.hr.

Toplinski udar nešto je što moramo ozbiljno shvatiti. Kad tijelo proizvede previše topline ili upije previše vrućine, može doći do ozbiljnih posljedica. Zato je, kako smo već spomenuli, bitno znati rashladiti se.

Postoje brojni trikovi i savjeti koji su tu da nam olakšaju život na visokim temperaturama, a jedan od njih je stavljanje hladnog pritiska na određene “vruće” tačke na tijelu.

Ovaj koristan trik brzo djeluje i spašava na plus 40 stepeni Celzija. Za stavljanje pritiska koristite led ili rashlađenu bocu vode i osjetit ćete olakšanje. Tačke na koje trebate stavljati pritisak, odnosno nasloniti hladne predmete su:

skočni zglobovi

iza koljena

zglobovi

mjesto savijanja lakta

vrat

sljepoočnice

Zašto su te tačke najbolja mjesta za brzo hlađenje?

Kada su u pitanju vrat i zglobovi, radi se o mjestima koja su pulsne tačke, odnosno područja na kojima možete osjetiti puls jer su krvne žile blizu površine kože. Budući da su tako blizu, kada ih stavite u kontakt s nečim hladnim baš zbog te blizine žila brže se spušta temperatura.

Međutim, vrat i zglobovi nisu jedine pulsne tačke na tijelu (iako su vjerovatno najučinkovitije). I druga spomenuta mjesta također spadaju u tu kategoriju i iz istog su razloga tačke pritiska.

Koju ćete tačku koristiti za rashlađivanje u određenom trenutku, ovisi o vašoj aktivnosti. Koristite onu koja je najprikladnija u određenom trenutku.

Primjerice, ako vježbate, omotavanje vlažne trake oko zgloba, lakta ili vrata jednostavan je način da se rashladite.

Ako se samo “kuhate” na kauču, možete staviti pritisak na skočne zglobove, koljena i druge spomenute tačke. S obzirom na to da se ne krećete, možete primjerice umotati kockice leda u krpu.

Što se tiče vremena – neki preporučuju da se led na spomenute tačke stavlja po minutu, ali dogovora u tom pitanju nema. Vi u svakom slučaju radite ono što vam se čini ugodno. Također, pazite da pritisak koji stavljate ipak nije prehladan (led, kako je spomenuto, omotajte u peškir ili krpu).

Naravno, imajte na umu da to nije konačno rješenje i stopostotni lijek za vrućinu, ali je dobrodošla pomoć. U nastavku donosimo još nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se rashladite na najvećim vrućinama.

1. PIJTE PUNO, PUNO VODE

Počinjemo sa savjetom koji je toliko puta izgovoren i napisan, ali uvijek je dobro još jednom ponoviti koliko je voda važna. Hidratacija je ključna kada tijelo pokušava održati zdravu temperaturu. Znojenje, iako ponekad neugodno, također je način na koji se tijelo hladi. Iako je gotovo svaka tekućina bolja od nikakve tekućine, imajte na umu da ništa nije dobro kao voda. Pripazite i da ne pijete previše kafe, ona je diuretik i može imati dehidrirajući učinak.

2. IZBJEGAVAJTE DIREKTAN BORAVAK NA SUNCU OD 10 DO 17 SATI

Od 10 do 17 sati pokušajte izbjegavati direktan boravak na suncu, a posebno između 11 i 14 sati jer se radi o periodu kada je najveća mogućnost za dobijanje opekotina od sunca. Ograničavanje izloženosti suncu u spomenutim periodima ograničit će i šanse za pregrijavanje. Ako tokom tog vremenskog razdoblja ne možete izbjeći boravak na suncu, pobrinite se za zaštitu i da vaša odjeća bude prikladna.

3. PRIKLADNO SE OBUCITE

Nosite široku, prozračnu odjeću od pamuka i obuću u kojoj vam se noge neće znojiti. Šeširi su također dobar izbor za ljetne vrućine i pomoći će vam da se rashladite. Sunčane naočale zaštitit će pak vaše oči od UV zraka.

4. JEDITE LJUTU HRANU

Iako zvuči nelogično, istinito je – ljuta hrana zapravo će vam pomoći da se rashladite. Ona pojačava cirkulaciju krvi i zbog toga se znojite, a kako smo već napisali, znojenje je proces kojim se tijelo hladi.

5. JEDITE LEDENE LIZALICE

Omiljeni način rashlađivanja kad ste bili dijete i sada vam može pomoći. Ništa se nije promijenilo i ledene lizalice mogu vam pomoći da se osvježite. Možete ih praviti s lubenicom, šumskim voćem, malinama… Samo odaberite omiljeni sastojak, pripremite lizalice i bit ćete sretni što ih imate u trenutku kada se temperatura približi 40 Celzijevih stepeni.

6. NAPRAVITE SMOOTHIE

Ledene lizalice nisu vam omiljene? Nema problema, i hladni smoothie pomoći će vam da se rashladite i održati vas hidratiziranim. Sigurno imate neku svoju omiljenu kombinaciju, a lubenica je idealan dodatak u ljetnim mjesecima.

7. JEDITE VIŠE SALATE

Sigurno vam svakodnevno paljenje rerne nije omiljena aktivnost u ljetnim mjesecima. Iako nećete odustati od kuhanja, u najtoplijim danima pokušajte se što češće počastiti hladnom salatom umjesto primjerice hamburgerom. Ona će vas osvježiti i rashladiti.

(SB)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *