Menu Close

BESPLATNO JE, A IZUZETNO KORISNO: Evo šta će se dogoditi ako jedan mjesec budete hodali sat vremena dnevno

Ovaj izazov može dovesti do velikih promjena u vašem fizičkom, ali i emocionalnom zdravlju

Hodanje je jedna od najjednostavnijih i najdostupnijih tjelesnih aktivnosti. Radi se o aktivnosti koja je dio našeg života od prvih koraka.

Hodanje je dio naše svakodnevnice, ali vrlo lako može postati i puno korisnije nego što nam se to čini.

Hodanje, ponovili smo već puno puta, nudi pregršt nevjerovatnih dobrobiti koje mogu imati značajan utjecaj na cjelokupno zdravlje.

Ako ste osoba pred koju je bitno postaviti izazov kako bi se pokrenula, postavite sebi određeni cilj i kada je u pitanju hodanje. Za početak dajte sebi zadatak da idućih 30 dana hodate 60 minuta dnevno.

Prema riječima stručnjaka, ovaj izazov može dovesti do velikih promjena u vašem fizičkom, ali i emocionalnom zdravlju. Osim toga, ako izdržite mjesec dana, velika je vjerovatnost da nećete odustati.

No, zadržimo se sada na prvom mjesecu. Kako biste se dodatno motivirali, u nastavku pročitajte što bi se trebalo dogoditi s vašim tijelom ako u idućih 30 dana izdvojite po sat vremena za hodanje.

1. Fizičke koristi
Svakodnevno hodanje tokom mjesec dana može imati pozitivan učinak na vaš kardiovaskularni sistem. Dok hodamo nešto bržim tempom otkucaji srca se ubrzavaju što dovodi do poboljšane cirkulacije krvi u cijelom tijelu.

Osim što pomaže u jačanju srca, pomaže i u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju nivoa holesterola.

2. Kontrola tjelesne težine i sagorijevanje masti
Za one koji žele izgubiti nekoliko kilograma ili održavati zdravu težinu, 30 dana hodanja itekako može imati pozitivan utjecaj.

Sat vremena hodanja umjerenim do brzim tempom sagorjeti će značajan broj kalorija, što je učinkovit alat za regulaciju tjelesne težine. Osim toga, svakodnevno hodanje može ubrzati metabolizam i potaknuti sagorijevanje masti.

3. Poboljšana mišićna snaga i tonus mišića
Iako hodanje nije intenzivno kao treninzi snage, to ne znači da različiti mišići u našem tijelu ne rade dok hodamo. Prije svega u pogonu su mišići nogu, a njihanje rukama može angažirati mišiće gornjeg dijela tijela. Sve to skupa s vremenom može dovesti po poboljšanja snage i tonusa mišića.

4. Zdravlje kostiju i funkcija zglobova
Hodanje je aktivnost koja vrši određeni pritisak na kosti i zglobove. Međutim, radi se o aktivnosti s malom opterećenjem koja je blaga prema zglobovima, što hodanje čin savršenom aktivnošću ako imate određene probleme. Redovnim hodanjem možete poboljšati fleksibilnost zglobova i smanjiti rizik od problema povezanih sa zglobovima.

5. Mentalno/emocionalno blagostanje
Sat vremena hodanja dnevno može pozitivno utjecati na razbijanje stresa. Hodanje potiče oslobađanje endorfina koji potiče osjećaj ugode i opuštenosti. Redovne šetnje mogu pomoći i u snižavanju nivoa kortizola, hormona povezanog sa stresom.

6. Poboljšano raspoloženje i osjećaj sreće
Tridesetodnevni izazov hodanja može poboljšati vaše opće raspoloženje. Osjećaj postignuća nakon što odradite šetnju može dodatno potaknuti vaše samopoštovanje i osjećaj ispunjenosti.

7. Poboljšanje kognitivnih funkcija
Hodanje ne koristi samo tijelu nego mozgu. Redovna tjelesna aktivnost poboljšava kognitivne funkcije. Dakle, ovaj 30-dnevni izazov nadilazi fizičke prednosti i nudi pozitivan učinak na vaše mentalno i emocionalno blagostanje. Svakodnevne šetnje mogu pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe, a sve skupa dovodi do sretnijeg i ispunjenijeg života.

(SlobodnaBsoana)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *