Menu Close

Ako želite trenutno poboljšati svoje zdravlje, dodajte ovih pet navika svom danu

Mnogi ljudi navode svoje pretrpane rasporede kao prepreku zdravijem načinu života. Ali što ako vam treba samo pet minuta?

Vjerovali ili ne, postoje brze, praktične aktivnosti koje možete obaviti u pet minuta ili manje da biste imali mjerljiv pozitivan učinak na svoje zdravlje i dobrobit.

Ako još niste uvjereni da možete naći vremena, razmislite koliko vremena potrošite na manje produktivne aktivnosti poput surfanja po društvenim mrežama koje je usput povezano s negativnim utjecajem na mentalno zdravlje. Zamijenite to vrijeme u korist ovih pet aktivnosti za koje je znanstveno dokazano da jačaju zdravlje.

Usredotočite se na dah

Napravite pauzu za disanje. Jednostavno zastanite i provedite nekoliko minuta duboko i polako udišući i izdišući na nos. Nije potrebno ni punih pet minuta da počnete ubirati dobrobiti za zdravlje.

U samo 90 sekundi, duboko disanje stimulira fiziološku reakciju opuštanja koja inhibira proizvodnju hormona stresa, snižava krvni tlak i smanjuje broj otkucaja srca, prema istraživanju. Dosljedan rad na boljem disanju također može poboljšati držanje i smanjiti bol.

Pokrenite svoje tijelo

Sjedenje, posebno dugotrajno, nije samo štetno za vaše fizičko zdravlje, već i za vaše mentalno blagostanje, povećavajući rizik od smrti i depresije. Pokretanje tijela, čak i na samo pet minuta, može napraviti razliku. Zapravo, dokazano je da samo 11 minuta svakodnevnog vježbanja produljuje vaš životni vijek.

Koju ćete aktivnost odabrati za sebe, ovisi samo o vama. Dokle god održavate svoje tijelo u pokretu, vrsta vježbe nije važna. Možete izvoditi petominutni joga flow, vježbe s vlastitom tjelesnom težinom ili bilo koji drugi kreativni način pokretanja tijela, kao što je ples uz nekoliko vaših omiljenih pjesama.

Povežite se s prijateljima

Odvojite pet minuta da se svaki dan osjećate viđenima i slušanima i uzvratite to nekome. Ako se ne možete osobno sastati s prijateljem ili voljenom osobom, vrijeme ispred ekrana zapravo može ići u vašu korist tako što ćete omogućiti videochat.

Uvijek je bolje razgovarati osobno, ali druženje na bilo koji način koji vam pomaže da osjetite podršku može odagnati usamljenost i osjećaj izoliranosti, koji su povezani s opadanjem kognitivnih sposobnosti, depresijom, srčanim udarom, moždanim udarom i ranom smrću. Osmijeh i iskrena interakcija mogu mnogo doprinijeti vašem vlastitom zdravlju i zdravlju onih koje susrećete.

Pripremite zdrave grickalice

Koliko ste puta poželjeli nešto grickati, ali vam se nije dalo oprati i narezati voće pa ste umjesto toga zgrabili vrećicu čipsa? Pristupačnost je značajan čimbenik u našoj sposobnosti da donosimo zdrave izbore, tako da odvojite pet minuta za pripremu svježe hrane za grickanje. Može biti utjecajno.

Prošećite, ali brzo

Istraživanje je pokazalo da 10.000 koraka dnevno može smanjiti rizik od raka, srčanih bolesti i rane smrti, a novija su istraživanja otkrila da bilo koja količina hodanja pomaže, odnosno da je išta bolje nego ništa. Dakle, samo jedna petominutna šetnja po vašem susjedstvu ili unutar vaše poslovne zgrade već će utjecati na vaše zdravlje.

Idemo li korak dalje, hodanje u trajanju od pet minuta svakih 30 minuta proizvodi trenutačno mjerljivo smanjenje krvnog tlaka i šećera u krvi, prema nedavnoj studiji.

Za razliku od ekstremnih odluka za bolje zdravlje, kao što je zauvijek odricanje od sira ili čokolade, gore navedene petominutne aktivnosti su praktičnije. Uz dosljednu praksu, one mogu postati održive zdrave navike koje će vam donijeti dugoročnu dobrobit.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *