Menu Close

Ako imate čestu potrebu za mokrenjem provjerite ova stanja

Ovisno o tome koliko tekućine redovito pijete, stalna želja za mokrenjem može biti prvi znak infekcije poput infekcije mokraćnog sustava (IMS) ili može biti znak kroničnog stanja poput preaktivnog mokraćnog mjehura. Evo što može uzrokovati učestalo mokrenje.

Moguće je imati “mali mjehur” ili smanjeni kapacitet mjehura, osobito ako ste bili podvrgnuti određenim operacijama, urološkim stanjima ili zračenju. Ako redovno idete na zahod i praznite mjehur više od osam puta dnevno, to bi mogao biti znak preaktivnog mjehura, kaže urologicaCourtenay Moore.

Isto vrijedi i za učestalo mokrenje noću – ako se budite i mokrite više od dva puta tijekom noći, vjerojatno imate problema s mjehurom. Postoje i drugi akutniji uzroci učestalog mokrenja, uključujući infekcije.

Što uzrokuje učestalo mokrenje?

Pretjerano aktivan mjehur
Učestalo mokrenje može biti glavni znak da imate preaktivan mokraćni mjehur (PMM). To je najčešći uzrok povećane učestalosti mokrenja u odsutnosti infekcije, kaže dr. Moore.

Podjednako pogađa oba spola, no učestalo mokrenje kod žena može se manifestirati kao iznenadna potreba za češćim odlaskom na zahod. Uobičajeni uzroci PMM-a uključuju slabe mišiće zdjelice, oštećenje živaca, infekciju, prekomjernu težinu ili korištenje alkohola, lijekova ili kofeina.

Infekcije mokraćnog sustava
Jedan od drugih uobičajenih uzroka učestalog mokrenja je infekcija mokraćnog sustava (IMS). Ona uzrokuje disuriju ili bol pri mokrenju i povećanu učestalost jer bakterije iritiraju sluznicu mokraćnog mjehura i same mišiće, kaže dr. Moore.

Više od polovice svih žena doživi IMS u nekom trenutku svog života. Ponekad je to akutna infekcija koja se liječi i brzo prolazi, pa bi se vaša učestalost mokrenja trebala smanjiti nakon što se riješi, ali možete doživjeti i recidiv. Uobičajeno je recidiv unutar prvih nekoliko mjeseci infekcije, jer je 80% recidiva IMS uzrokovano dugotrajnim bakterijama koje se nikada nisu potpuno očistile.

Infekcije mokraćnog sustava mnogo su češće kod žena jer je mokraćna cijev ili otvor mokraćnog mjehura mnogo kraći od mokraćne cijevi u penisu, što omogućuje lakši ulazak bakterija. U stvari, žene imaju 30 puta veću vjerojatnost da će dobiti IMS od muškaraca, prema Uredu za žensko zdravlje američkog Ministarstva zdravstva i socijalnih usluga.

IMS također je čest tijekom trudnoće.

U trudnoći, naš imunološki sustav je malo potisnut kako ne bi odbacio fetus koji raste, stoga smo osjetljiviji na infekcije, uključujući infekcije mokraćnog sustava, objašnjava ginekologica Jasmine Pedroso.

Dijabetes
Dijabetes, posebno dijabetes tipa 2, još je jedan čimbenik rizika za PMM.

Ako ne pazite na kontrolu šećera u krvi, višak glukoze može ući u mokraću. Visoka razina glukoze dovodi do viška vode u urinu, a kako se vaš mjehur puni s više tekućine, mokrenje je češće, objašnjava dr. Moore.

Intersticijski cistitis
Kronično stanje intersticijski cistitis – što je upala mokraćnog mjehura u odsutnosti infekcije – također nije jedinstveno za žene, ali obično uzrokuje učestalo mokrenje kod žena, zajedno s pritiskom i bolom u mokraćnom mjehuru. Zapravo, intersticijski cistitis je dva do tri puta češći kod žena nego muškaraca. Iako istraživači nisu sasvim sigurni što uzrokuje stanje, neke teorije ukazuju na defekt u tkivu mokraćnog mjehura, mastocite i postojanje imunološkog sustava koji napada mokraćni mjehur (slično drugim autoimunim stanjima).

Trudnoća
Normalno je češće mokriti tijekom trudnoće.

Tijekom trudnoće postoje hormonalne promjene, točnije povećanje progesterona (ključnog hormona koji priprema maternicu za trudnoću) i relaksina (hormona koji pomaže omekšati cerviks prije poroda) koji uzrokuju povećanu elastičnost naših mišića i ligamenata, uključujući zdjelicu, mišiće poda koji okružuju mjehur i otvor mjehura (mokraćnu cijev), kaže dr. Pedroso.

Te promjene mogu otežati zadržavanje urina. Zatim, kako se maternica širi s rastućim fetusom, ona se širi iza i na vrhu mjehura, toliko da se kapacitet mjehura može prepoloviti do trećeg tromjesečja, dodaje ona.

(Ordinacija.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *