Menu Close

6 razloga zašto muku mučite s podočnjacima i nemaju veze s vašim nespavanjem

Spavate dobro, ali i dalje muku mučite s podočnjacima? Provjerite koji su sve uzroci nastanka neželjenih tamnih kolutova.

Podočnjaci se često pojavljuju nasljedno, kod osoba tamnog tipa kože i kod nekih bolesti. Postaju izraženiji s godinama jer koža vijeđa postaje tanja, prozirnija za male krvne žile smještene neposredno ispod površine.

Brojni čimbenici i njihove kombinacije mogu utjecati na nastanak podočnjaka: nasljedna sklonost, tamniji fototip kože, alergijske bolesti kože, upalne bolesti sinusa, starenje, umor, iscrpljenost, trljanje i iritacija tog područja. Podočnjaci mogu biti posljedica nakupljanja pigmenta melanina, što je najčešće genetski uvjetovano, ali i posljedica različitih alergija i upala koje ostavljaju tamniju obojenost kože. Također, podočnjaci mogu biti posljedica naglašenog vaskularnog crteža kože (proširenih venula i kapilara) koji prosijava kroz tanku kožu. Kako starimo, podočnjacima se često pridružuje i “upalost” koja nastaje zbog gubitka volumena masnog tkiva i kosti orbite. Mršavljenje, osobito većeg broja kilograma u kratkom vremenskom periodu, također može produbiti “upalost” orbita, kao fizička i mentalna iscrpljenost (stres), objašnjava dr. sc. Jelena Meštrović Štefekov, dr. med., spec. dermatovenerolog.

Provjerite koje uzroke podočnjaka ste zanemarili?

1. Iscrpljenost ili nedostatak sna
“Loš san povezan je s većom suhoćom kože, što može dodatno pogoršati izgled podočnjaka”, objašnjava dermatologinja Andrea Suarez za mindbodygreen.com. Dakle, suprotno uvriježenom mišljenju, san nije izravno povezan s podočnjacima, već pogoršava njihov izgled.

Dakle, čak i ako imate osam sati, loša kvaliteta sna može biti kriva.

2. Alergije
Alergije mogu uzrokovati natečenost očiju, zajedno s podočnjacima.

“​​Sezonske alergije i alergijski konjunktivitis zbog kojih trljate oči mogu izazvati više upala i nakupljanje tekućine ispod očiju, što pogoršava pojavu podočnjaka”, kaže Suarez. Dakle, ako ste skloni alergijama, svakako sa svojim liječnikom provjerite kako riješiti problem.

3. Naprezanje očiju
Ako škiljite dok gledate u zaslon ili čitate, razmislite o odlasku kod oftalmologa na pregled. “Pretjerano gledanje u ekran može uzrokovati naprezanje očiju, a time i podočnjake”, objašnjava dermatologinja Rebecca Marcus. S podočnjacima ili bez njih, oči će vam biti zahvalne što se s vremena na vrijeme odmarate od ekrana.

4. Genetika
Jedna je studija otkrila da je obiteljska anamneza najveći pokazatelj podočnjaka. To ne znači nužno da ih nećete moći posvijetliti; međutim, to može objasniti početni razlog zbog kojeg uopće imate podočnjake.

5. Zdravstvena stanja
Suarez napominje da medicinska stanja također mogu dovesti do tamnih podočnjaka. Nekoliko uobičajenih primjera uključuje anemiju, hipotireozu, lošu prehranu i određene metaboličke sindrome.

6. Dehidracija
Ako vam je potreban još jedan razlog za održavanje odgovarajuće hidratacije, neka to bude ovaj: “Ako ste dehidrirani, podočnjaci budu vidljiviji“, kaže Suarez . Dehidracija je povezana sa suhom kožom, tako da će nekoliko dodatnih čaša vode učiniti mnogo više za zdravlje vaše kože (i cijelog tijela) nego što će spriječiti podočnjake.

Kako učinkovito možemo prikriti podočnjake?

Korektori vrlo uspješno kamufliraju tamne podočnjake, te smanjuju dojam upalosti. Nisu od koristi kod vrećica ispod očiju. Na našem tržištu imamo vrlo dobar izbor korektora, od kojih su pojedini prilagođeni upravo koži ispod očiju. Važno je da je takav korektor kremast, dobro prijanjajuć s većom količinom pigmenta. Većinom se nanose utapkavajući. Tekući korektori obično naglase bore i brzo se izgube. No, kao i kod pudera, dobar korektor mora vam se dogoditi, savjetuje dermatologinja Jelena Meštrović Štefekov.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *