Menu Close

10 skrivenih razloga zašto vam dijeta nikako ne uspijeva, otkrivaju nutricionisti

Bez obzira na dijetu koje se pridržavate, trajno zadovoljstvo izgledom postiže se razvijanjem zdravih navika.

Izgubiti višak kilograma nije lako, a ako se s dijetom borite već neko vrijeme, to može biti i izvor frustracije. Koje to greške činite i koji razlozi stoje iza neuspješne dijete, otkrivaju stručnjaci.

1. Fokusirani ste na brojke koje pokazuje vaga
“Ako fokus maknemo s kilograma, često s klijentima uspijem doći i do rezultata i ono tada bolje razumiju i cijene svoje tijelo. Pogled na vagu može doprinijeti anksioznosti, a ponekad i do poremećaja u prehrani”, navodi nutricionistica Wendy Lopez. Savjetuje da prvo riješite loše navike koje se tiču spavanja, raspoloženja, probave i tjelovježbe. Upravo će ti faktori koji nemaju veze s vagom pomoći da postignete cilj.

2. Motivira vas sram
“Ako odluke donosite iz ljubavi prema sebi i s puno razumijevanja, umjesto da se sramite svog tijela, bit ćete puno sretniji i vjerojatno donositi odluke koje su najbolje za vaše tijelo i veće su šanse da ćete se držati odluka koje ste donijeli i na kraju doći do rezultata”, savjetuje nutricionistica Rebbeca Scritchfield. Prije nego započnete novu dijetu, dobro razmislite o svojim navikama:koliko spavate, kako se osjećate tijekom dana, s kojim se emocijama susrećete… Upravo će vam to pomoći da prepoznate problem i promijenite što trebate te razvijete dobru strategiju za gubitak kilograma. Ideje postaju misli, a misli vode do akcije – akcija vodi do rezultata.

3. Želite previše, prebrzo
Vjerojatno je jasno da ne morate izbaciti iz prehrane svaku namirnicu koju volite ili jesti samo nekoliko sati u danu ako želite izgubiti kilograme. Isto tako ne možete očekivati da ćete izgubiti 15 kilograma u tjedan dana.

“Ekstremna ograničenja mogu rezultirati prevelikim unosom kalorija, posebno kod onih koji su često na dijetama. Fokusirajte se na realne ciljeve i krečite se”, savjetuje Scritchfield. Savjetuje da krenete malim koracima, a evo kako:

  • u danu konzumirajte samo jedan slatki napitak
  • dodajte 10 dodatnih minuta kardio vježbi svom treningu
  • naručite crnu kavu bez mlijeka i šećera
  • Stvorili ste nezdravu vezu s hranom
  • Opet je prvi korak zaviriti u um a ne na meni.

“Dozvolite si da pojedete nešto što volite i kada ste na dijeti i tako stvorite zdrav odnos prema hrani. Ja volim slatkiše, pa umjesto da ih izbjegavam, pojedem par kockica čokolade”, pojašnjava nutricionistica Rachel Fine te dodaje kako se čini da većina ljudi prati prehranu u kojoj se puno toga brani, a u isto vrijeme sve je više pretilih osoba na svijetu. Smatra da se to ne bi događalo da takav pristup dijeti ima smisla.

4. Zaboravljate na unos vlakana
Ako ne jedete kvalitetne namirnice, glad će se češće javljati. Oko 35 grama vlakana može pomoći da dugo ostanete siti, navodi nutricionistica Maya Bach te dodaje kako će potaknuti probavu, a kako je potrebno više vremena da se razgrade u organizmu, dulje ćete biti siti.

Kako biste unosili dovoljne količine vlakana, razmislite o ovim savjetima:

  • jedite voće koje se ne guli jer se u kori često krije najviše vlakana
  • pojedite komad voća umjesto voćnog soka
  • jedite za međuobrok zobenu kašu s voćem

5. Ne znate što je prava porcija
“Moguće je pojesti i previše kvalitetne hrane, pa samo zato što je avokado zdrav ne znači da morate pojesti tri uz tost”, navodi Werner. Za početak kod kuće mjerite porcije jer su u restoranima često puno veće, a upravo tako možete unijeti i do 35 posto više kalorija.

6. Jedete previše dijetalne hrane
Kada proizvođači ovakvih proizvoda maknu iz njega šećere i masnoće, često dodaju zamjensko sladilo i ostale aditive kako bi nadoknadile okus.
“Dijetna hrana nije sinonim za zdravu hranu, umjesto toga jedite originalne verzije namirnice i pazite na veličinu porcije”, dodaje.

7. Ne nagrađujete se za male pobjede
“Razmišljajte o napretku a ne savršenstvu. Napredak je kada idemo prema cilju, a ako se nagradite za svako malo postignuće, bit će vam još lakše prelaziti preko prepreka”, savjetuje Batayneh.

8. Jedete radi emocija
Emocije valja osvijestiti ali ponekad ne reagirati. Čak i najsmirenije osobe mogu doživjeti stres, a razlika je samo u tome kako ćemo na njega reagirati, a često ćemo i radi reakcije žaliti.

Iako automatsko posezanje za čokoladom koja će vas umiriti je najlakši i najbrži način ugode, uzmite par minuta kako biste razmisliti o toj reakciji. Razmislite o tome što će vam pomoći da lakše kontrolirate emocije.

9. DNA radi protiv vas
Razlog radi kojeg vam dijeta ne uspijeva može biti u vašem DNA. “Puno je kompliciranih faktora koji utječu na tjelesnu težinu i činjenicu koliko je teško smršaviti, dakle često je odgovorna upravo biologija nego vlastiti izbori”, navodi Strichfield. Neki će tako odmah primijetiti promjene kada su an dijeti, dok će kod drugih proces biti nešto zahtjevniji. Upoznajte se sa svojim tijelom pa prema tome planirajte kako ćete održavati dijetu. Možda ne možemo kontrolirati uvijek kako će nam tijelo izgledati, ali možemo kontrolirati izbore.

10. Pretjerujete sa salatom
Salata je odličan izbor namirnica za obrok, ali ponekad može sadržavati višak masnoća i kalorija, tvrdi nutricionist Mike Roussell.

“Klijenti često pretjeruju jer misle kako u salati nema kalorija, ali u preljevima, siru, orašastim plodovima i ostalim dodacima često ima”, dodaje. Dovoljno je da ju začinite maslinovim uljem i limunom i ne brinete o pretjeranom unosu kalorija.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *