Menu Close

10 jednostavnih načina da se riješite lošeg zadaha

Iako možda ne postoji samo jedan “lijek” za loš zadah, postoje različiti načini za rješavanje i poboljšanje stanja ovisno o njegovim temeljnim uzrocima.

Loš zadah, poznat i kao halitoza, često je i neugodno stanje s kojim se susreću mnogi ljudi. Evo nekih metoda za borbu protiv lošeg zadaha prema savjetima stomatologa:

Često pijte vodu

Održavanje hidratacije ključno je za održavanje dobrog oralnog zdravlja. Pitka voda pomaže u ispiranju štetnih bakterija i smanjuje nakupljanje smrdljivog plaka i zubnog kamenca.

Konzumirajte više probiotika

Loš zadah može biti povezan s neuravnoteženom crijevnom florom. Konzumacija hrane bogate probioticima poput jogurta, kiselog kupusa, kimchija, misoa i kiselih krastavaca može pomoći u uspostavljanju zdrave ravnoteže u crijevima i poboljšanju lošeg zadaha.

Ispirite usta

Nakon jela, čestice hrane mogu ostati zarobljene između zuba i desni, što dovodi do lošeg zadaha. Ispiranje usta vodom ili mješavinom slane vode može pomoći u uklanjanju tih čestica i pospješiti proizvodnju sline, što pomaže u uklanjanju bakterija.

Brinite o desnima

Zdravlje desni ključno je za održavanje svježeg daha. Ispravne tehnike četkanja i čišćenja zubnim koncem pomoći će vam da uklonite čestice hrane i naslaga s ruba desni.

Jedite više jabuka

Prirodna vlaknasta tekstura jabuke stimulira desni i pomaže u uklanjanju naslaga između zuba. Osim toga, jabuke potiču proizvodnju sline, koja pomaže u ispiranju bakterija.

Isprobajte izvlačenje uljem

Drevna praksa, izvlačenje uljem uključuje mućkanje ulja (obično kokosovog) u ustima 10-20 minuta. Neki tvrde da može pomoći u smanjenju lošeg zadaha čišćenjem sumpornih spojeva i promicanjem oralnog zdravlja.

Prestanite pušiti

Pušenje može uzrokovati loš zadah, između ostalih oralnih zdravstvenih problema. Prestanak pušenja može značajno poboljšati dah i cjelokupno oralno zdravlje.

Održavajte higijenu zuba

Dosljedno pridržavanje rutine dentalne higijene, uključujući četkanje zuba, čišćenje koncem, ispiranje i procjenu usta, može pomoći u sprječavanju lošeg zadaha i identificiranju potencijalnih problema s oralnim zdravljem.

Redovito posjećujte svog stomatologa

Redoviti stomatološki pregledi i čišćenja ključni su za prepoznavanje i rješavanje problema s oralnim zdravljem, koji mogu pridonijeti lošem zadahu.

(Ordinacija.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *