Menu Close

10 genijalnih ideja kako biti aktivan i više se kretati, a da uopće ne vježbate

U svoj gusti raspored ne morate ugurati još i sat vremena vježbanja, već svoje svakodnevne aktivnosti pretvorite iz sjedilačkih u aktivne.

Naći vrijeme za kretanje i vježbanje ponekad je veći problem od samog vježbanja! To znaju svi oni s desecima svakodnevnih obveza koje čekaju upravo njih. No postoje načini da ne zanemarite fizičku aktivnost u svom pretrpanom rasporedu, savjetuju stručnjaci za Healthline.com. Inspirirajte se ovim kreativnim idejama i u konačnici – krećite se više svaki dan.

1. Koristite stube

Možda je ovo najdosadniji savjet koji ste čuli već stotinu puta do sada, ali to ga ne čini manje dobrim savjetom za više kretanja. Korištenje stuba umjesto dizala povećava vaše otkucaje srca, pomaže u održavanju ravnoteže i jača donji dio tijela. Pokušajte i s preskakanjem po dvije stube.

2. Tijekom sastanka – hodajte

Ako radite od doma i često pratite virtualne konferencije, zašto ne biste tijekom neke hodali, pogotovo ako ne morate buljiti u ekran. Stavite slušalice u uši, mobitel u džep i radite dok paralelno hodate. Istraživanja pokazuju da hodanje potiče kreativnost i poboljšava mentalnu oštrinu.

3. Radite velike iskorake

Primjerice, dok kupujete. Možda ćete izgledati smiješni sami sebi, ali to je odlična aktivnost za vas, pogotovo ako gurate kolica u trgovini koja vam mogu služiti za ravnotežu. Jednostavno, a jako zabavno!

4. Sjedite na pilates-lopti

Zamijenite svoj radni stolac pilates-loptom. Osim što pomaže kod boli u leđima, pomoći će vam i da poboljšate držanje, a dok sjedite, možete raditi i vježbe istezanja za vrat, zdjelicu i kralježnicu.

5. Parkirajte auto daleko

Ako ste u mogućnosti, parkirajte nešto dalje od mjesta na koje idete. Tako možete znatno povećati broj koraka.

6. Više seksa

Neka istraživanja tvrde da za vrijeme seksa muškarci gube 4, a žene 3 kalorije u minuti. Možda nije isto kao sat vremena treninga, ali može pomoći. Isprobajte nove poze i tehnike i povežite se s partnerom, i to sve u – pokretu.

7. Nabavite kućnog ljubimca ili volontirajte u azilu

Ideja je da se više krećete, što više vremena provodite na otvorenom, a u konačnici i pomognete. Vaše mentalno zdravlje, ali i vaše tijelo bit će vam zahvalni.

8. Samo plešite

Plesati možete doista u svim situacijama – dok kuhate večeru, slažete rublje ili usisavate. Plesanje je izvrstan i zabavan način sagorijevanja kalorija, a paralelno radite na ravnoteži i koordinaciji.

9. Igrajte se

Iskoristite vrijeme za uživanje u aktivnim igrama poput twistera, igre skrivača, ledene babe… Ove i slične igre možete igrati vani, ali i u zatvorenom, a osim što ćete se dobro oznojiti, usto ćete se i zabaviti.

10. Vježbajte ili se istežite dok gledate TV

Ovaj savjet nije nikakva novost, ali doista može pomoći da vam vrijeme brže prođe dok, primjerice, hodate ili trčite na traci, vozite bicikl, istežete se ili dižete utege. Važno je samo da ono što vam treba za vježbanje bude blizu vašeg televizora.

(Ordinacija.hr)

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *